rodzaj wydarzenia
Warsztaty
kiedy
20.10.2018 / Sobota / 12:00
gdzie
DK Praga
bilet
udział bezpłatny - zapisy online
- Udostępnij
- Pliki do pobrania:
PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA. Syria
Kuchnia syryjska jest tak bogata jak dzieje tego kraju sięgające III tysiąclecia przez naszą erą.
To wtedy powstało na terytorium dzisiejszej Syrii pierwsze państwo, o którym wspominają źródła pisane.
Potem było częścią Imperium Rzymskiego, zostało podbite przez Arabów, włączone do Imperium Osmańskiego, podporządkowywane Egiptowi, Turcji, Francji i Wielkiej Brytanii.
W kuchni syryjskiej krzyżują się te wszystkie wpływy dając w efekcie oszałamiająco bogatą gastronomię.
O tym jak wygląda tradycyjny syryjskie posiłek, czym są mezze, a czym labne opowiedzą Karima Kanjo i Agnieszka Rodowicz.
Projekt finansowany z Funduszu Animacji Kultury